Arxiu de la categoria: Mòn del Rellotge

Visita del passat cap de setmana a la 34a Antik Uhrenbörse, a Furtwangen

El passat del passat cap de setmana del 25 i 26 d’agost de 2018 vàrem visitar com altres anys la Antik Uhrenbörse (Fira del Rellotge Antic), a Furtwangen, que enguany celebrava la 34a edició.

Aquesta Fira de Rellotges Antics que es celebra al cor de la Selva Negra (Schwarzwald) és la fira d’aquest tipus més important d’Europa i podríem dir que del món.

La quantitat i qualitat dels expositors de la Fira era extraordinària, amb rellotges, peces, recanvis, eines… coses de tots tipus i qualitat relacionades amb el rellotge… increïble!

A l’exterior del Institut Superior, a on es fa la Fira, hi havia una altre Fira de caire popular, amb parades de tot tipus, de menjar, de begudes, de roba, de antiguitats, un trenet pels nens… tot animat per una gran quantitat de visitants i bandes de músics que animàven la festa. Segons ens van dir, durant el dissabte hi va haver a la població més de 10.000 visitants!

A l’hora de dinar com cada any vem anar al Gasthaus-Bad on vem dinar en companyia del alcalde de Furtwangen Sr. Joseg Herner i del Sr. Dieter Schneider de laa organització de la Fira. Des d’aquí agraïm la rebuda, atencions i detalls que vem rebre tots els visitants i que malgrat les dificultats idiomàtiques, ens van fer gaudir de una gran jornada. Amb moltes ganes de tornar-hi!

Per cert, i si no és un “lost in translation”, el Sr. Alcalde de Furtwangen es va comprometre a visitar la Fira de Sant Feliu en la propera edició!

Properament publicarem més fotos i dades de la visita a la Selva Negra ja que a més de Furtwangen tota la comarca està plena de temes relacionats amb els rellotges, sobretot els típics cucuts de la Selva Negra.

Vielen Dank Furtwangen und bis nächstes Jahr!

(Moltes Gràcies Furtwangen i fins l’any que ve!)

Amb la propera seran ja 23 edicions de la Fira del Rellotge de Catalunya

Aquest proper 20 de maig la XXIII Edició de la Fira del Rellotge es  dedicarà “La Didàctica del Rellotge”.

Des d’ara i fins el dia de la Fira des de la web i les xarxes socials anirem tan donant dades de la Fira d’enguany com recordant els grans moments rellotgers de les XXII edicions anteriors.

Que us sembla la composició amb els XXIII cartells?

Quantes històries i quin temps més maravellos hem viscut!

La primera edició de la Fira es va celebrar el 7 d’abril de 1996 amb una exposició de rellotges antics al Casal Cultural Codinenc que es va poder visitar els dies 5, 6, 7 i 8 d’abril coincidint amb la Setmana Santa d’aquell any 1996 i ja vas ser tot un èxit.

Des del menú o des del buscador de la web podeu buscar informació de totes les edicions anteriors.

Excursió a Furtwangen – En motiu 33a Fira del Rellotge – 25 a 27 Agost 2017

Crònica de Josep Vilanova de la vista a la 33a Fira del Rellotge Antic de Furtwangen, a la Selva Negra d’Alemanya.

Aquest any a la Fira de Furtwangen vàrem anar-hi cinc persones de la nostra Associació Fira i Museu del Rellotge de Catalunya. Vem fer el viatge per carretera amb un monovolum Mercedes de 7 places (doncs en teníem que ser 6) per poder visitar els pobles francesos de MOREZ i MORBIER que no coneixíem. Uns dies de molt bon temps i més aviat calor.

Poden veure les fotos adjuntes el immens rellotge de hi ha a l’església del poble de Morbier, com també el espectacular en una plaça rodona. L’Ajuntament de Morez ens va acollir molt bé i amb explicacions de lo important de fabricants que hi havia uns anys endarrera.

A Furtwangen el Sr. Barthillat director de la Fira del Rellotge i el Sr. Alcalde com sempre ens van mencionar al discurs de presentació de la seva 33a Fira i tenim a tota hora la Srta. Margit d’intèrpret, molt eficient.

Retrobàrem algunes persones alemanyes conegudes d’anys anteriors i per descomptat el nostre col·laborador Jaume Domenech i el seu fill Jan, ambdós d’Antic Daró de la Bisbal d’Empordà amb un estand molt interessant i concorregut.

Alguns de nosaltres van retornar molt contents i carregats de despertadors i porcellanes a la Fira del carrer del dissabte.

Tots de veritat ho vàrem passar d’allò més bé i amb algun rellotge que altre doncs l’afició hi és encara que la butxaca sigui escassa. I amb moltes ganes de tornar en la propera edició.

Els components del viatge vàren ser:

 • Francisco Serratacó
 • Miquel Tura
 • Pere Riera
 • Josep Ramón
 • Josep Vilanova

El darrer que us firma aquesta petita crònica i que desitja que els hagi agradat.

Foto 1

Amb els músics que el dissabte a la Fira del carrer van amenitzar la festa.

Foto 2

Caseta que és un grandiós rellotge “ratera” de la Selva Negra amb un cu-cut gegant

Foto 3

La botiga dels 1.000 rellotges a Tribeg, molt a prop de Furtwangen

Foto 4

La campana de St. Margens

Foto 5

Fem una parada per comprar records

Foto 6

Ajuntament de Morez amb una senyoreta que ens va atendre molt amablement

Foto 7

Apartat dins el Museu l’Essor dedicat als rellotge del famós agent 007 James Bond

Foto 8

El xou d’en Pere

Foto 9

Entrada Museu de Furtwangen

Foto 10

Llibre de rellotges

Foto 11

Moltes rateres per vendre

Foto 12

Estand dins la Fira

Foto 13

Estand dins la Fira

Foto 14

A l’entrada de la fàbrica de Vacheron i Const.

Foto 15

Un àpat típc

Foto 16

Nosaltres amb el Sr. Barthillat i la Srta. Intèrpret

Foto 17

Rellotge monumental que funciona a l’església de Morbier

Foto 18

Cartell 33a Fira

Foto 19

El Sr. Alcalde de Furtwangen amb el Pere Riera

Foto 20

Fent entrega al Sr. Barthillat de la placa de record del rellotge de campanar d’enguany

Foto 21

Museu L’Essor, molt didàctic i molt ordenat i posat

Foto 22 i darrera

Rellotge monumental en una plaça de Morbier

A continuació i per acabar una galeria del conjunt de totes les fotos:

Visita a la Fira de Furtwangen i al Franc Comptat

El darrer cap de setmana d’agost alguns dels membres de la Fira i Mueseu del Rellotge de Catalunya van fer la ja tradicional visita a la Fira del Rellotge Antic de Furtwangen. Aquesta Fira, la més important a nivell europeu i mundial, celebrava enguany la seva 33a edició i els nostres amants dels rellotges no se la van voler perdre.

Aprofitant els 1.100 km de distància que ens separen amb aquesta bonica i pintoresca ciutat de la Selva Negra Alemanya, varem visitar també el Franc Comptat i la seva capital rellotgera, la vila de Morez, bressol dels rellotges que porten aquest nom, tan “Morez” com la veina “Morbier” o “Comptoise”. Es va visitar l’Espace Herloger de la Vallèe de Joux, l’Ajuntament de Morez i l’Esglesia amb el seu rellotge monumental.

Ja travessades les muntanyes del Jura, vàrem arribar a Alemania i a la Selva Negra. Al cor, la sempre pintoresca, tranquila però alegre vila de Furtwangen on ens vam retrobar amb els nostres amics i vàm gaudir de nou de grans jornades rellotgeres.

Aquí us posem unes fotografies.

33a Fira de Furtwangen aquest cap de setmana

Aquest proper cap de setmana viatgem a Furtwangen a la Fira de Rellotges Antics mes important d’Europa. Començarà el divendres 25 d’agost fins diumenge 27. Serà la 33a edició d’aquest fira que es celebra en la pintoresca localitat de Furtwangen que es troba en plena Selva Negra Alemana. Podeu veure més informació d’aquesta Fira a la seva web: www.antik-uhreoboerse.eu

Morgen starten wir die tour mit grober begeisterung. Wir kommen Furtwangen!

En memòria del nostre amic i col·laborador Martí Amiel

Amb molt de pesar, recordem al nostre amic i col·laborador Sr. Martí Amiel, de Figueres, traspassat el passat desembre.

Realment un home bo, amb una afició immensa a la rellotgeria, com també a les antiguitats, el muntanyisme i mecenes en la recuperació de obres històriques.

El trobarem molt a faltar.

Fira i Museu del Rellotge de Catalunya

Aquí teniu un reportatge que li va fer “Celeste Juan” a la “Revista de Girona” en el número 297 d’on hem extret la fotografia:

 

Felicitació del Nadal de la Fira i el Museu del Rellotge de Catalunya

Museu i Fira del Rellotge de Catalunya

Bon Nadal – Felices Navidades – Frohe Weihnachten
Merry Chrismas – Joyeux Noel – Feliz Natal – Buon Natale
2016

Any 2017 propera Fira del Rellotge: diumenge 21/05/2017
Sant Feliu de Codines (Barcelona)
www.firadelrellotge.org

XX Edicions de la Fira del Rellotge, a punt ja de la XXI

Aquest proper 22 de maig la XXI Edició de la Fira del Rellotge es dedicarà als rellotges de polsera , tan pels del passat, com dels del present com pels del futur.

Des d’ara i fins el dia de la Fira des de la web i les xarxes socials anirem tan donant dades de la Fira d’enguany com recordant els grans moments rellotgers de les XX edicions anteriors.

D’entrada us posem una composició amb els XX cartells anteriors:

La primera edició de la Fira es va celebrar el 7 d’abril de 1996 amb una exposició de rellotges antics al Casal Cultural Codinenc que es va poder visitar els dies 5, 6, 7 i 8 d’abril coincidint amb la Setmana Santa d’aquell any 1996 i ja vas ser tot un èxit.

El JORGC premia als millors i més reconeguts professionals del sector

Amb motiu del sopar dels patrons, el JORGC va premiar als millors i més reconeguts professionals del sector

Les diferents seccions del JORGC van premiar Joieria Climent (Comerç), Carles Codina (Disseny i Creativitat), Antonio Negueruela (Gemmologia), Toni Paredes (Artesania), Fira del Rellotge de Catalunya (Rellotgeria) i Fernando Varela (Fabricants) en un acte que va presidir el conseller Felip Puig.

El Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de  Catalunya (JORGC) va lliurar el passat dilluns 30 de novembre a Elsa Peretti el Guardó JORGC 2015, durant el tradicional sopar dels patrons del sector Sant Eloi, Santa Llúcia i Santa Gemma. L’acte, es va celebrar al Palau de la Música Catalana i va ser presidit pel conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, hi van assistir més de 160 representants d’institucions catalanes i d’empreses del sector. L’acte va estar patrocinat per Inhorgenta Munich i va comptar amb NVRIA RVIZ, D’Or Joiers, Facet, Unión Suiza, Afinación i Serra Tasaciones com a espònsors.

Els premis JORGC  van ser instituïts l’any 2007 per a reconèixer les trajectòries individuals que són referent del col·lectiu. “Poques vegades millor que aquest any el guardó compleix amb aquest objectiu, en premiar la dissenyadora de joies que més ha influït a la transformació i modernització del concepte de la joieria al context internacional”, va assenyalar el president del JORGC, Francesc Fayos, en referència al premi que enguany es va atorgar a Elsa Peretti.

A més, el JORGC va lliurar un premi per cadascuna de les seccions del Col·legi, que van estar:

 • JORGC Comerç: Joieria Climent
 • JORGC Disseny i Creativitat: Carles Codina
 • JORGC Gemmologia: Antonio Negueruela
 • JORGC Artesania: Toni Paredes
 • JORGC Rellotgeria: Fira del Rellotge de Catalunya
 • JORGC Fabricants: Fernando Varela

Guardó dissenyat per l’Escola JORGC

Els guardons dels Premis JORGC van estar creats i dissenyats per la professora de l’Escola JORGC Anna Joan.

Els trofeus estan composts de bronze amb un suport de ferro i han estat realitzats a mà, per tant cada exemplar és únic. El seu disseny té una doble lectura: per una banda, l’amalgama que representa la figura de l’artesà està inspirada en els joiers, orfebres, esmaltadors, rellotgers i gemmòlegs, així com en la C de Catalunya; per altra banda, en ella es pot entre llegir, en la direcció de les agulles del rellotge, les sigles del JORGC.  Aquest guardó és una mostra més de la creativitat que sorgeix del treball dels professionals de l’Escola JORGC, que té una trajectòria de més de 20 anys, durant els quals ha format a més de 12.000 alumnes. El centre, que va renovar les seves instal·lacions el 2009, ha introduït les tècniques més avançades tecnològicament, com el disseny 3-D i l’ús de la tecnologia làser.

Sobre el JORGC

El Col·legi de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemòlegs de Catalunya (JORGC)  va ser el primer col·legi d’aquest sector que es va constituir com a corporació de dret públic del món, des de que es va constituir en assemblea a l’octubre de 2002. El model del JORGC és pioner en el mercat espanyol i ha servit per a marcar un camí que ha seguit posteriorment en altres comunitats autònomes.

Com a Col·legi professional, els seus objectius fonamentals són tres:

 1. Impulsar la transformació i pràctiques de les professions que agrupa en concordança a les noves demandes de la societat, garantint la seva qualitat.
 2. Defensar els drets i interessos dels seus afiliats davant institucions, autoritats i la societat en general.
 3. Donar serveis específics als seus col·legiats.

En la seva trajectòria de més d’una dècada, el JORGC s’ha consolidat com una entitat de representació col·lectiva i dotada de rellevància institucional. La institució ha aconseguit establir-se com un dels col·legis professionals catalans més actius, marc de referència del sector de la joieria a Espanya i pont de diàleg permanent entre l’Administració i els col·legiats.

Guardó del JORGC a la Fira per la difusió de la rellotgeria

El Col·legi de Joiers, de Orfebres, Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya va distingir amb un guardó la trajectòria de la Fira del Rellotge de Catalunya de més de 20 anys de difusió del món de la rellotgeria.

Ahir dilluns 30 de novembre es va fer el lliurament dels guardons institucionals del JORG en el el sopar de celebració de la festivitat de Sant Eloi, Santa Llúcia i Santa Gemma a la Sala Foyer del Palau de la Música.

El Sr. Josep Vilanova president de la Fira va recollir el guardó de mans del Sr. Josep Maria Martí de la Secció de Rellotgeria del JORGC,  destacant la trajectòria de la Fira de més de vint anys en la difusió del món de la rellotgeria entre els professionals, desenvolupant al mateix temps una valuosa tasca cultural entre aficionats i públic en general.

DUES DÈCADES DEDICADES A DIFONDRE LA CULTURA DE LA RELLOTGERIA

Impulsada per un grup de voluntaris, la Fira del Rellotge de Catalunya s’ha convertit en la mostra anual més important del nostre país

La Fira del Rellotge de Catalunya és la mostra més important del nostre país dedicada a la difusió del món de la rellotgeria. Té lloc cada any al municipi de Sant Feliu de Codines, al Vallès Oriental, durant el tercer cap de setmana del mes de maig i s’ha convertit amb el pas del temps, en una cita imprescindible per col·leccionistes i aficionats. La fira va néixer l’any 1996 quan un grup d’amics que formaven part d’una entitat cultural benèfica del poble, van voler commemorar el 200 aniversari de la construcció de la Torre del Rellotge del municipi. No cal oblidar que Sant Feliu, està a mig camí de poblacions amb una llarga tradició rellotgera com Moià, Vic, Centelles o Mataró.

De mica en mica, aquella mostra organitzada al voltant de l’art de la rellotgeria, va convertir-se en punt de trobada per antiquaris especialitzats i professionals del sector, que es relacionaven i atreien l’interès d’un públic aficionat, que augmentava i s’apassionava en cada edició. La fira va provocar també la inauguració del Museu del Rellotge de Catalunya l’any 2000, que s’ha convertit en un espai permanent dedicat al món del rellotge on s’hi troben peces úniques, que aquestes dues dècades han estat protagonistes de la trobada rellotgera.