Arxiu de la categoria: XX Fira

Amb la propera seran 25 edicions de la Fira del Rellotge de Catalunya

El diumenge 25 d’octubre de 2020 es celebrarà la XXV Edició de la Fira del Rellotge de Catalunya, una edició molt especial! En primer lloc perquè arribar a les XXV edicions és un gran i especial motiu de celebració i en segon lloc, i per primera vegada en les XXV edicions, que s’ha hagut d’ajornar, i per un motiu greu i desgraciadament tràgic, degut a la situació excepcional d’alerta sanitària causada pel virus Covid-19.

Des d’ara i fins el dia de la Fira des de la web i les xarxes socials, en total i absolut confinament, també fet excepcional, anirem donant dades de la Fira d’enguany com recordant els grans moments rellotgers de les XXIV edicions anteriors.

Que us sembla la composició amb els XXIV cartells?

Quantes històries i quin temps més maravellós hem viscut!

La primera edició de la Fira es va celebrar el 7 d’abril de 1996 amb una exposició de rellotges antics al Casal Cultural Codinenc que es va poder visitar els dies 5, 6, 7 i 8 d’abril coincidint amb la Setmana Santa d’aquell any 1996 i ja vas ser tot un èxit.

Des del menú o des del buscador de la web podeu buscar informació de totes les edicions anteriors.

Amb la propera seran ja 24 edicions de la Fira del Rellotge de Catalunya

Aquest proper diumenge 19 de maig al matí a Sant Feliu de Codines (Barcelona) es celebrarà la XXIV Edició de la Fira del Rellotge de Catalunya que es  dedicarà a “Seiko Rei de la Precisió”.

Des d’ara i fins el dia de la Fira des de la web i les xarxes socials anirem donant dades de la Fira d’enguany com recordant els grans moments rellotgers de les XXIII edicions anteriors.

Que us sembla la composició amb els XXIV cartells?

Quantes històries i quin temps més maravellós hem viscut!

La primera edició de la Fira es va celebrar el 7 d’abril de 1996 amb una exposició de rellotges antics al Casal Cultural Codinenc que es va poder visitar els dies 5, 6, 7 i 8 d’abril coincidint amb la Setmana Santa d’aquell any 1996 i ja vas ser tot un èxit.

Des del menú o des del buscador de la web podeu buscar informació de totes les edicions anteriors.

Amb la propera seran ja 23 edicions de la Fira del Rellotge de Catalunya

Aquest proper 20 de maig la XXIII Edició de la Fira del Rellotge es  dedicarà “La Didàctica del Rellotge”.

Des d’ara i fins el dia de la Fira des de la web i les xarxes socials anirem tan donant dades de la Fira d’enguany com recordant els grans moments rellotgers de les XXII edicions anteriors.

Que us sembla la composició amb els XXIII cartells?

Quantes històries i quin temps més maravellos hem viscut!

La primera edició de la Fira es va celebrar el 7 d’abril de 1996 amb una exposició de rellotges antics al Casal Cultural Codinenc que es va poder visitar els dies 5, 6, 7 i 8 d’abril coincidint amb la Setmana Santa d’aquell any 1996 i ja vas ser tot un èxit.

Des del menú o des del buscador de la web podeu buscar informació de totes les edicions anteriors.

Gran Éxit de la XX Fira celebrada 17/05/2015

La XX Edició de la Fira es va celebrar el passat 17 de maig de 2015 a Sant Feliu de Codines amb un gran éxit. Us agraïm a tots la vostra visita i col·laboració i esperem que hagueu passat una bonica jornada entre rellotges!

Us recordem que l’exposició temàtica “El Rellotge i el Mar” encara es podrà visitar dia diumenge dia 24 de 12 a 14h.

Us posem aquí una primera galeria de fotos a l’espera de recopilar-ne mes:

L’exposició “El Rellotge i el Mar”

Al segle XVIII ja s’havia explorat i cartografiat gairebé la totalitat de les costes i illes del món oceànic pel qual transitaven els navegants; tanmateix aquests tenien un problema pendent per resoldre: no podien fixar la seva longitud geogràfica amb exactitud per falta d’un rellotge prou fiable. El mètode per a determinar la longitud amb un cronòmetre era simple: es posava el rellotge en hora en el port d’origen i es conservava a bord aquesta hora durant el viatge; en un lloc llunyà o en alta mar es determinava l’hora local astronòmicament i es comparava amb la del rellotge; la diferència entre una hora i l’altra permetia conèixer la diferència de longitud entre la nau i el port d’origen. Construir rellotges capaços de mantenir l’hora exacta a bord durant llargues singladures va ser un dels grans reptes tecnològics del moment. Aquest any dediquem la Fira a recordar l’apassionant aventura del rellotge en el mar.

A través de la historia de la rellotgeria els Cronòmetres de Marina han destacat per la seva precisió, ja que d’ells depenia conèixer la posició exacte d’un vaixell en el mar. Tenir l’hora exacte era imprescindible per conèixer la Longitud real del vaixell. ja que l’observació celeste s’havia de fer en una hora exacta. La Latitud ja es coneixia utilitzant des de molt abans instruments como l’Astrolabi. Tenint la Latitud i havent pogut conèixer la Longitud gràcies als rellotges, sobre les cartes marines es podia situar el vaixell en la seva posició exacte en el mar.

Els rellotges de marina ja perfeccionats apareixen a mitjans del segle XVIII, tenint com a home que va aconseguir un rellotge amb els marges de precisió requerits i amb una mecànica sòlida i segura a John Harrison de Yorkshire, Englaterra.

Els rellotges que s’exposaran a l’exposició “El Rellotge i el Mar” que es farà Museu del Rellotge de Sant Feliu de Codines amb motiu de la vintena edició de la Fira del Rellotge mostraran la seva evolució durant el segle XX. De principis del segle XX hi haurà rellotges de fabricació Nord-Americana, Suïssa, Anglesa i Alemanya. Les necessitats militars durant la Segona Guerra Mundial va significar un avançament molt significatiu en aquesta industria, fent una gran evolució. Duran el darrer terç del segle XX els rellotges japonesos s’imposaven a la resta i van acabar el segle com a “Reis dels Mars”.

Ja des dels primers temps el rellotge va ser un dels objectes més curosament custodiats i guardats d’un vaixell, i la seva importància va augmentar a mesura que avançava el segle. Primer els vaixells portaven dos rellotges, però ja a mitjans de segle es van introduir unitats de rellotges mestres que informaven de la hora oficial a totes les estàncies del vaixell on es requeria aquesta informació, tals com les sales de radio, sales de guàrdies, ponts, etc.

La producció d’aquests rellotges fins els anys 40 era d’unes 500 unitats per any i majoritàriament eren fabricats a Anglaterra, Alemanya i Suïssa. La producció es va multiplicar per vint amb l’arribada de la Gran Guerra i països com Estats Units que fins llavors a penes havien fabricat rellotges d’aquest tipus, en tres anys en van arribar més de 13.000 unitats per poder equipar els vaixells militars.

Els Cronòmetres de Marina mecànics fabricats fins els anys 70 estaven muntats en dues caixes de fusta noble, una de protecció i transport i una altre de vidre que contenia el rellotge. Aquest es situava al seu interior amb un complicat sistema d’estabilitat de doble cardà que permetia al rellotge mantenir sempre la seva posició horitzontal fos quina fos el moviment del vaixell. Amb aquest embolcall i mecànica sempre podia mantenir la seva precisió sota qualsevol condició fins i tot durant una tempesta o sacsejada molt forta.

Els Cronòmetres elèctrics o electrònics fabricats des de mitjans dels anys 60 deixaren de utilitzar els sistemes mecànics ja que no es veien afectats pel moviment del vaixell. Una de les característiques d’aquests rellotges es que sempre havien de mostrar “la reserva de marxa” que expressa el temps en hores que els queda d’autonomia o funcionament abans de que el rellotge s’aturi per falta d’energia ja sigui mecànica o elèctrica.

Fent un breu resum de les peces que es podran veure a l’exposició, podrem veure entre les més de 50 peces exposades: Waltham (EEUU), de 1919, amb 8 dies de reserva de marxa; Zenith, Suïs, dels anys 30; els coneguts Hamilton 21 i 22 (EEUU), dels anys 40;  Glashütte i Wempe de fabricació Alemanya; varis rellotges de fabricació Soviètica, Kirova, anys 50; i tota la família dels Cronòmetres de Marina Seiko, des dels anys 65 fins el 2.000. Completa l’exposició varies mostres de Cronòmetres Mestres encarregats de subministrar el temps real a tota una embarcació mitjançant rellotges esclaus o secundaris, que reben la informació des del rellotge Mestre.

Aquesta exposició temàtica s’ha pogut preparar gràcies als col·laboradors de la Fira de “relojes-especiales.com” i de Tandetemps. Així mateix, en l’exposició es podran veure les peces i material de l’exposició permanent del Museu del Rellotge de Catalunya, de les que destaquem peces històriques de la mesura del temps, peces mecàniques de principis del segle XVIII, una col·lecció de rateres de la Selva Negra, rellotges de campanar un dels quals peça única en marxa inversa, una mostra de bancs i eines antigues de rellotgers i una biblioteca i hemeroteca de consulta rellotgera.

El Museu del Rellotge i l’exposició “El Rellotge i el Mar” serà visitable el Dissabte 16 de maig de 11h a 14h, el Diumenge 17 de maig de 10:00h a 14h i el Diumenge 24 de maig de 12h a 14h.També es podrà visitar en altres horaris convinguts i es faran descomptes especials per grups, escolars i jubilats. Els membres del JORG (Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya) presentant el seu carnet tindran l’entrada gratuïta. Per la resta de visitants l’entrada valdrà 2,00 €.

Recordem que l’exposició s’emmarca dins la XX Fira del Rellotge de Catalunya que es farà el diumenge 17 de maig de 2015 al matí, a la Plaça de l’Ajuntament de Sant Feliu de Codines. A les 9h del matí es posaran dotzenes de parades de rellotges i el seu mon i fins aproximadament les 14h del migdia es podran visitar.

En motiu de la celebració del vintè aniversari de la Fira a la mateixa Plaça de l’Ajuntament, al mateix costat de les parades de la Fira, i gratuït i per tots els públics es farà un gran espectacle de Teatre i Mim. La “Cia La Tal” representarà l’espectacle únic a Catalunya i premiat a l’estranger “Carrilló”. Es representarà en dues úniques ocasions, la primera a les 11:30h i la segona a les 13:00h.

Per més informació i contacte: Sr. Pere Riera, tel.603837079, coordinador; Sr. Josep Vilanova, tel. 609818569, president, Sr. Joan Fernandez, tel. 675617447, vice-president.

Pàgina web: http://www.firadelrellotge.org; E-mail: fira@firadelrellotge.org; Pàgina a Facebook, perfil “Fira del Rellotge”: http://www.facebook.com/firadelrellotge; Twitter: http://www.twitter.com/firadelrellotge (@firadelrellotge  “Hastag” #firadelrellotge); Diversos vídeos a Youtube, buscar “fira del rellotge”.

 

Clauer USB del Museu i XX Fira ja disponible!

Ja tenim disponible el clauer USB del Museu i XX Fira!

Per sols 10 € et pots emportar aquest magnífic record de la XX Fira i del Museu del Rellotge de Catalunya que porta ja pregrabat el video conmemoratiu de la XX Edició de la Fira.

Ja pots fer la teva comanda per email a fira@firadelrelotge.org indicant les unitats que vols i el teu nom i adreça i te les enviem a te les deixem a punt pel dia de la XX Fira, diumenge 17 de maig de 2015.

Com podeu veure a les fotos, la memòria USB té la ranura escamotejable quan es gira un dels laterals. A un costat dels laterals hi ha un dels logotips del Museu del Rellotge i de la XX Fira. A l’altre costat hi ha el logotip de un dels esponsos col·laboradors de la Fira “Nowley, time for change”. A més a més del video conmemoratiu pregrabat a la memoria USB hi podràs grabar tot tipus d’arxius i dades. Es presenta amb una caixeta de plàstic i és perfecte per regalar o com a record del Museu i la Fira. És d’edició limitada a 100 unitats, no té la pots deixar perdre!

Video XX Edició Fira del Rellotge

Video XX Edició Fira del Rellotge

En conmemoració a les XX edicions de la Fira, hem preparat aquest video de presentació de la Fira i del Museu. Us passem l’enllaç a Youtube, esperem que us agradi!

Els cartells de les 23 edicions de la Fira

Dos mesos per la XX Fira “El Rellotge i el Mar”

Avui dimarts 17 de març falten sols dos mesos pel gran dia de la XX Fira, que serà el diumenge 17 de maig de 2015. Activem el compte enrera, a la web a la part esquerra veureu a dalt de la barra lateral un marcador on s’indica el temps que falta fins diumenge 17/05/2015 a les 09:00h, quan començarà la XX Fira! Tic tac tic taaac!

Els preparatius per aquesta Fira tan especial que serà la XX Edició estàn molt avançats, però si voleu participar o col·laborar en l’exposició, en la Fira o en el que se us acudeixi poseu-vos en contacte amb nosaltres.

L’exposició “El Rellotge i el Mar” es farà al Museu del Rellotge de Catalunya, a l’edifici del Casal Cultural Codinenc de Sant Feliu de Codines. Ja tenim moltes peces de la temàtica, esperem reunir-ne unes quantes mes i fer una exposició de qualitat i quantitat. A part de diumenge 17 l’exposició es podrà visitar dissabte 16 i el diumenge següent a la Fira o bé en hora i data convinguda.

Pel que fà a la Fira, es farà com ja ve sent habitual els darrers dos any a la Plaça Josep Umbert Ventura de Sant Feliu, coneguda també com a Plaça de l’Ajuntament o Plaça Major. Aquesta plaça de grans dimensions permet concentrar totes les parades dels firaires perqué exposin les seves peces i permet al afeccionat del rellotge i o visitant fer la visita amb amplitud i comoditat.

A la mateixa plaça instal·larem un escenari en el que durant el matí es faràn dues uniques representacions de l’espectacle “Carrilló” de la Cia. La Tal. Auqest espectacle inspirat en els carrillons i figures dels rellotges ha tingut molts premis internacionals i s’ha representat en molt éxit per tot Europa. En aquesta ocasió veure’l a a Sant Feliu de Codines serà tot un luxe, val molt la pena” L’espectacle es farà al costat de la mateixa Fira, estarà visible per totgom i serà gratuït.

Seguirem informant de les novetats i activitats de la propera XX Fira, us hi esperem!

XX_Fira_Díptic

XX Edició: El Rellotge i el Mar, 17/05/2015

Al segle XVIII ja s’havia explorat i cartografiat gairebé la totalitat de les costes i illes del món oceànic pel qual transitaven els navegants; tanmateix aquests tenien un problema pendent per resoldre: no podien fixar la seva longitud geogràfica amb exactitud per falta d’un rellotge prou fiable. El mètode per a determinar la longitud amb un cronòmetre era simple: es posava el rellotge en hora en el port d’origen i es conservava a bord aquesta hora durant el viatge; en un lloc llunyà o en alta mar es determinava l’hora local astronòmicament i es comparava amb la del rellotge; la diferència entre una hora i l’altra permetia conèixer la diferència de longitud entre la nau i el port d’origen. Construir rellotges capaços de mantenir l’hora exacta a bord durant llargues singladures va ser un dels grans reptes tecnològics del moment.

Aquest any dediquem la Fira a recordar l’apassionant aventura del rellotge en el mar. Podreu gaudir de l’exposició el dia de la Fira diumenge 17 de maig de 2015 al matí al Museu del Rellotge de Catalunya, a l’Edifici Casal Cultural Codinenc de Sant Feliu de Codines. L’exposició també es podrà visitar el cap de setmana abans i després, en hores convingudes amb els organitzadors.

Si vols participar a la Fira com a expositor, col·laborador, firaire, voluntari, reporter, etc. totes les aportacions seràn benvingudes!

XX_Fira_Díptic