Rellotges de sol de la façana de l’Ajuntament de Sant Feliu de Codines

Rellotges de sol de la façana de l’Ajuntament de Sant Feliu de Codines, inaugurats el 19 de maig de 2013 (XVIII Fira)

Aquests rellotges de sol marquen l’hora del temps solar mitjà de Greenwich. En paraules entenedores:  el nostre temps oficial retardat d’una hora a l’hivern, i de dues a l’estiu. Però un dels dos rellotges només marca correctament durant l’hivern i la primavera, mentre que l’altre funciona bé a l’estiu i a la tardor. Per llegir l’hora en cada un d’ells només cal mirar allò que indica l’ombra de la punta de la peça metàl·lica col·locada sobre el rellotge corresponent.

Com que la paret on estan situats està orientada pràcticament a ponent, només hi comença a tocar el sol a partir de migdia (la una a l’hivern i les dues a l’estiu). D’altra banda, l’ombra de les cases situades al sud de la plaça impedeix totalment el funcionament d’aquests rellotges durant algunes èpoques de l’any. Aquestes mancances queden compensades, però, per la seva funció estètica, la qual s’acompleix a tota hora, de dia i de nit, a l’estiu i a l’hivern.

Expliquem ara per què calen dos rellotges en comptes d’un. Potser a l’escola primària vam aprendre que eren les dotze del migdia quan el sol està més alt sobre l’horitzó, i potser també ens van dir que això corresponia al moment en què el sol passa per damunt del nostre meridià. El període de temps comprès entre dos passos consecutius del sol pel meridià de l’observador s’anomena dia solar verdader, que dividit en vint-i-quatre parts iguals dóna lloc al que s’anomenen hores solars verdaderes. Però aquestes unitats de temps, que durant mil·lennis van regir la vida de la humanitat, tenen l’inconvenient de no ser uniformes, perquè els dies solars vertaders no tenen tots ells la mateixa durada. Per aquesta raó el temps mesurat així és incompatible amb el funcionament dels rellotges mecànics. Des del segle XVII l’ús quotidià del temps solar verdader s’ha anat substituint gradualment pel d’un altre temps uniforme, anomenat temps solar mitjà, que és el que fem servir actualment i que és el que marquen els rellotges mecànics.

Els rellotges de sol tradicionals, els de les cases de pagès, marquen el temps solar vertader (aquell que ens explicaven a l’escola primària) i per això, quan comparem l’hora que ells indiquen amb la del nostre rellotge de polsera, constatem que hi ha una diferència que pot arribar a ser molt notable. Perquè un rellotge de sol marqui el temps solar mitjà cal substituir les línies horàries rectes, tradicionals, per corbes en forma de vuit (anomenades analemes), una branca de les quals serveix per mig any i l’altra branca per l’altre mig any. Per fer-ne més fàcil  la lectura, aquí s’ha desdoblat el rellotge en dos, un amb unes línies horàries que només valen per a hivern i primavera, i l’altre amb horàries que valen per a estiu i tardor.

Joan_GirbauJoan Girbau  (maig de 2013)

Aquests rellotges van ser inaugurats el diumenge 19 de maig de 2013 a les 12:00 h en un acte presidit per les autoritats locals, pels organitzadors de la XVIII Fira del Rellotge de Catalunya, per representants de la Societat Catalana de Gnomònica que celebrava el seu XXVè aniversari, pel professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Així mateix, durant la setmana prèvia a la Fira del Rellotge, el programa “Els Divendres” de TV3 fa fer diverses connexions en directe amb Sant Feliu de Codines, i van seguir la col·locació dels rellotges i dels preparatius de la XVIII Fira, aquí us deixem una galeria de fotos d’aquelles connexions:

El enllaç al Video de TV3 (http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4573292):

Divendres